Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


3D fotók készítése

2010.07.08

     Mindig is érdekelt hogy hogyan is lehetne visszaadni azt a látványt amit egy kiránduláson, vagy éppen egy érdekes helyzetben lát az ember. 

   Régebben voltak a sztereó dianézők, és azok valami fantasztikus térélményt nyújtottak! Hátrányuk csak az volt hogy két dia kellett mindenről, és egy sztereó dianéző.

   Aztán jött a kék-vörös vagy a zöld-vörös szemüveg. Egyszerűsége miatt ezt a megoldást választottam. Ennek a lényege az, hogy készítünk egy felvételt a bal szemnek és egy felvételt a jobb szemnek. A két képet átszinezve egy ügyes kis programmal egymásra illesztjük és nem kell más csak egy kék-vörös szemüveg és máris 3D-ben látjuk a képeket. Ennek a készítésére még később kitérek.

   Következő megoldás a 3D képek és filmekre a polárszemüveg volt. ennek hátránya hogy két vetítőgép kell hozzá és polárszemüveg. Az eljárás lényege hogy a két képet 90 fokban elfordított polaritással (polárszűrőn keresztül) vetítik egymásra. A polárszűrős szemüvegen keresztül a szembe csak annak a vetítőnek a képe jut amelyiknek a szöge megegyezik a szemüveggel. Így a két szem két külön képet kap és az agyban térhatású kép lesz belőle.

  Sajnos mikor a gépem elszállt oda lettek a fotóim. Nem sok maradt meg, de itt egy link ahol tényleg profi és gyönyörű fotók vannak magyar várakról.

www.varak3d.hu/html/csesznek.htm

   Mostanság elkapott a kirándulási láz. Vasárnap ha szép lesz az idő akkor Kőkapura megyek és készítek felvételeket. Bár előre is elnézést a gyenge minőségért de csak vga kamera van a telefonomban.... Másra nem futotta.... Ha meglesznek a képek akkor lépésről-lépésre bemutatom a programot. Kíváncsi vagyok milyen bázistávolságnál lesznek a legjobbak a képek.

A képeket az AnaglyphMaker programmal készítettem.

A program letölthető innét:www.stereoeye.jp/software/index_e.html

 

 

 

A mappában található képek előnézete Saját készítésű képek

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Szolnok

(Deák Zsolt, 2016.03.23 18:16)

Én is készítek 3D fotókat, de én kisebb tárgyakat fotózok.
A fotózáshoz hagyományos digitális fényképezőgépet használok.
A képek elkészítésénél nagyon fontos, hogy a két kép készítésekor a második kép eltérítése a tárgy távolság maximun 1/30-ada lehet (a kisebb nem gond).
Majd a képeket rétegtechnológiás képszerkesztővel egymásra pozicionálom, majd a bal és a jobb képet külön kimentem.
Ez után az ingyenesen letölthető "StereoPhoto Maker English Edition" nevű programot használom a képek eggyesítéséhez.
Ez tud több színszűrős Anaglyph képeket is, de tudja a 3D TV-re alkalmas SBS technológiát is. Az utóbbi esetben A képet MPO file ként kell kimenteni.
Jó szórakozást : Lavidzs