Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Automata akkumulátortöltő

2009.01.16

AUTOMATA AKKUMULÁTOR TÖLTŐ

 

Kép

Ez az eredeti kapcsolási rajz (HE91/11). Ezt megépítettem és tökéletesen működik a mai napig...kb12 éve.

Sokak kérésére az akkutöltő eredeti dokumentációját is letölthetővé tettem. Abban részletes leírás található a szerzőtől. A letöltőlink:data.hu/get/6608689/akkutolto.pdf

Most újra terveztem a nyákot, és több dologra rájöttem...

Pl.: a 12V-os táprész (R7,Z1,T1) kiváltható egy 7812-vel, valamint a ZPD8V2-vel felépített stabilizált referencia (R6,Z2)kiváltható egy 7808 stabilizátor IC-vel (lehet hogy nem olcsóbb, de ha valaki bontott alkatrészekel dolgozik, akkor abból kell építeni ami van...nem találtam 8V2-es zener diódát de 7808-at 3db-ot is.....). Az IC-k bármilyen tipussal működnek, ha a lábbekötés stimmel. TL 071, uA 741, uA709 stb.....CA3140

             Most két kép az eredeti rajzhoz készített nyáklap tervről (beültetés/panelrajz).

 

 

Kép

                                                            Beültetési rajz

A nyákterv SprintLayout 5.0 hun verzióban innét tölthető le: data.hu/get/3547446/akkutolto.lay

 A SprintLayout innét letölthető: data.hu/get/3553130/Sprint-Layout50_hun.zip

 A kapcsolási rajz nagyobb méretben a fotógalériában megtalálható, lásd link a cikk végén!

Pl.: Itt! www.bgsf.eoldal.hu/fenykepek/egyeb-aramkorok/automata-akkumulatortolto/original/75

A fotógalériában megtalálható nagy képen a nyák és a beültetés is!

 

 

 

 

Kép

 Panel rajz

 

 

Ezt a töltőt már megépítettem, bár nem ezzel a panelrajzzal. Megépítés előtt kérek mindenkit hogy ellenőrizze a panelrajzot, és ha hibát talál akkor jelezze. A LED-ek a panelon úgy vannak elhelyezve, hogy az előlapon szépen egymás mellett lesznek. A 7812-es IC-nek van még egy nagyon jó előnye! Pl.: beépíthetünk egy PC tápegység ventillátort, így jobb lesz a hűtése a töltőnek. Még bele terveztem egy kapcsolót, ami a tök lemerült aksikon segít. Erre azért volt szükség, mert a töltő nem tölt ha az aksi feszültsége 10V alá esik ("HIBA"  LED). Ilyen akkor fordul elő ha éppen tél van! :) Márpedig ilyenkor kell az aksi a legjobban, és a hideg bizony az aksi ellensége!

 

 

 

 

 

Nagyon lemerűlt akkumulátorok....

A nagyon kisütött aksit a tirisztort letiltó tranzisztor kiiktatásával lehet tölteni, így az aksi direkt töltő áramot kap a Graetz hídon és a teljesen nyitott tirisztoron  keresztül (a töltőáramot csak a trafó tudja korlátozni, ezért a Graetz hidat és a tirisztort úgy kell megválasztani hogy bírja a terhelést). Mivel ilyenkor az akkumulátoron a feszültség rohamosan nő, a gombot kb 20 mp múlva el lehet engedni és a töltés "NORMÁL" módban folytatódik, azaz sem a "FELTÖLTVE" sem a "HIBA" LED nem világít.

Ma (2009.01.19) kész lett a panel. Néhány fénykép.... A panelrajzot javítani kellett mert egy vezetőt nem jó helyre vittem és csak a javított változatot szeretném közölni. a LED-ek a fólia felől vannak beültetve úgy hogy a távtartóktól kicsit hosszabbak legyenek, így a panel az előlapra felfogatható (egy aksitöltő nem esztétikai élmény, hanem hasznos eszköz) és a LED-eket sem kel vezetékelni.

 

 

akkutolto01.jpg

 

RAPID kapcsolóval készített rajz

 

Kép

 

A panel a LED-ekkel, valamint a távtartókkal

Kép

A kész áramkör, itt látható a két stabkocka amivel kiváltottam az "elavult" áramköröket...

 

Újratervezett panel képek.

 

Egy ismerősöm újra tervezte a panelt. Szíves engedelmével közzéteszem a panelrajzot. Az övé sokkal kisebb lett. Nekem tetszik a munkája.

 

beultetes.jpg

Beültetési rajz

 

 

nyak.jpg

Fólia oldal

 

 

atnezetikep.jpg

Átnézeti kép

 

Lay fájl innét tölthető le

data.hu/get/3606084/Akkutolt.3.LAY

A rajzok és a leírások .doc formátumban innét tölthetők le:

data.hu/get/3623816/Akkutolto_rajzok.doc

Érdeklődni a sikeréről a

buzasjanos@vipmail.hu e-mail címen lehet.

Nagyobb képek a fotógalériában!

 

Ha bontott alkatrészekből kell valamit építeni, akkor meg kell nézni, hogy mit mivel lehet kiváltani a meglévő dolgokkal!

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Automata akkumulátortöltö

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Re: Re: Re: Hűtőlapok

(BGSF, 2012.03.01 05:22)

Egy akkora hűtőlap elég mint a NYÁK lemez. távtartóval felfogatod a nyákhoz és arra a tirisztort. Legalább 5-ös alu legyen. A tirisztor szerepe ebben a kapcsolásban csak az engedélyezés és tiltás. Nem szabályoz így veszteség nem nagyon van!

badee45@citromail.hu

(Bálint, 2012.02.25 17:11)

Jó napot! Lenne még egy kérésem, ha lehetséges akkor egy képet lehetne-e kapni a már készen összeszerelt újratervezett akkumulátortöltőről, pontosabban a hűtést szeretném megnézni, hogy hogyan is van elhelyezve azon a TIC126-os Tirisztoron.

R5-ös ellenállás

(Bálint, 2012.02.21 18:37)

Jó napot! Volna egy kérdésem, hogy az R5-ös ellenállás milyen értékű, mivel sehol nem látom, lehet én nézek el valamit,de ha valaki tudja, akkor legyen olyan szíves írja meg.

Re: R5-ös ellenállás

(BGSF, 2012.02.22 04:59)

Az R5 ellenállás 100K! Rajz nagy méretben itt: http://www.bgsf.eoldal.hu/fenykepek/egyeb-aramkorok/automata-akkumulatortolto/

Re: Re: R5-ös ellenállás

(Bálint, 2012.02.22 12:26)

Nagyon köszönöm!!

Thiristor

(Szabi, 2011.09.05 18:42)

Szia , az lenne a kérdésem , hogy a TIC126 helyett 2N6395 ös thiristorral probálkozom, viszont az a gondom, hogy össze vissza dolgozik, pl inditásnál automatikusan kigyul a hiba(sárga)led, majd miután csatlakoztatom az aksit kigyul a zőld és kialszik a sárga led, viszont nekifog tölteni(az aksin 13 v-ot mérek tehát nincs lemerülve), és akárhogy tekergetem a potmétert nem áll le a töltés, viszont egy ponton kialszik a zöld led, de függetlenül attol hogy a led kilaszik vagy világit a töltésem nem szakad meg, vajon a thirisztor lenne a gond ? más alkatrész megeggyezik a rajzon szereplőkkel..ja és fordított polaritásnál sincs védelmem :(, ha van valami ötleted kérlek segíts mert 3 napja keresem a problémát sikertelenűl...üdv: Szabi

Re: Thiristor

(Görög, 2012.02.13 21:58)

Szia!
A TIC-et ki tudod váltani, egy BT137-tel. Legjobb tudomásom szerint, a két tiri teljesen analóg.

Re: Thiristor

(BGSF, 2011.09.13 16:42)

Szia! A gond ott lehet hogy magas a LED nyitófeszültsége. Mikor a kapcsolás született akkor a LED 1,2V-on nyitott. Manapság a nagyfényerejű LED-ek 2,3-2,7V-on nyitnak. A LED-en átfolyó áram 10mA... Manapság 70-100mA! Meg kell nézned hogy a BC tranyó kinyit-e, ha igen akkor mekkora a maradékfeszültség a kollektor-emiteren! Ugyanis ha magas akkor nem ülteti le a testre a tirisztor gate elektródáját és a tirisztor vígan vezet a maradék feszültséggel! Esetleg meg lehet növelni a tirisztor gate vezérlés ellenállását és akkor a tranzisztor és az R2 ellenállás jobb osztót ad, így leülteti a tirisztort és az nem vezet át! Remélem segítettem, de egy szimulációt lefuttatok, meglátom melyik LED hogyan viselkedik. Én is jártam már így és elő kellett vegyem a régi LED-eket hogy jó legyen a kapcsolás.
Üdv:BGSF

kérdés

(imre, 2011.07.20 23:06)

jonapot lenne egy kérdésem feszűltség figyelőre lenne szűkségem akku tőltőhőz ha tudnátok segiteni szaboimre@hotmail.com

Re: kérdés

(BGSF, 2011.07.21 05:17)

Milyen célra kell és mit kell tudnia az áramkörnek? Indikátor van több is és ha pl valamibe be kell avatkozni az már bonyolultabb.

Válasz Tamásnak

(BGSF, 2011.03.02 20:19)

A Graetz-híd külön hűtőbordán van. 35A/1000V-os kocka. Azért ilyen mert nem nagy árkülönbség van a kisebb teljesítményű tipusokhoz képest. Ez 340HUF itt vidéken....
Nem terveztem a nyákra mert ha valaki nem ilyet tud beszerezni akkor más a beültetés, Ennek a lábai pedig gyorscsatlakozósak és nem nyákba ültethető! Rövid ideig 100A rövidzárat elbírt! :-) És nem ment tönkre!

Tamás

(Tomi41@azet.sk, 2011.03.02 19:36)

Jó napot!
Szeretném megépíteni az akkumulátortöltőt és azt szeretném kérdezni, hogy a graetz-híd hogyan van megoldva, mivel a sprintlayoutban tervezett rajzon nincs feltüntetve.Válaszát előre is köszönöm.

RAJZOK, NYÁK TERVEK!!!!

(BGSF, 2011.02.27 19:46)

A rajzok és képek a kapcsolódó Képgalériában! A NYÁK tervek a letöltőlinkkel érhetőek el!

szantovilmos93vfreemail.hu

(BGSF, 2011.02.27 19:41)

A rapid kapcsoló a D1-T2 közé van beiktatva. Alap esetben zárt, ilyenkor működik a védelem, nyitott helyzetben a tirisztor szabadon vezet és a védelem nem lép közbe! Ajánlatos odafigyelni, mert ilyenkor a fordított polaritás ellen sem véd!
De már megrajzoltam a módosított rajzot is, csak az még egy másik gépen van.... Azt is felteszem ide.

iborbely@t-online.hu

(Imre, 2011.02.23 19:48)

Szia!
Én is meg szeretném építeni az akku töltöt de a rajz olyan kicsi, hogy az alkatrészek értékeit nem tudom leolvasni. Ha tudod akkor küld el nekem nagyobb méretben a kapcsi rajzot, és ha véletlenül megvan layoutban a panelrajzod akkor azt is szívesen venném. Előre is köszönöm. Imre

Üzenet

(BGSF, 2011.02.19 02:00)


Sajnos a gépem azóta elszállt és újra kell tervezzem a nyákot. Remélem a hétvégén meg lesz és akkor el tudom küldeni.... A másik hogy most már csak Linuxot használok, ami kezeli a Win fájlokat, de a Win a Linuxost nem... :-(
Azért egy tartalék XP van a gépen csak nincsennek telepítve a programok. De a hétvégén megcsinálom és elküldöm neked, meg felteszem a data.hu-ra a linket meg a honlapra.
Csak tirisztorral építsd meg! Én triakkal is kipróbáltam akkor a fordított polaritás elleni védelem nem működik!!!!!! Mert a triak begyújt negatív impulzusra is! El is durrant a nyákom mikor ezt a funkciót teszteltem! :-)
Üdv:
bgsf

pifu1957@gmail.com

(pifu1957, 2011.02.15 21:22)

Tetszik a kapcsolás és szeretném én is megépíteni.
Mivel látom, hogyorgy.beress@gmail.comgy S.-Layoutban van tervezve a nyák
lap van -e rá lehetőség, hogy lay módban elküld a
nyáktervet (vagy ezt vagy pedig a javított változatot).
Előre is megköszönném.
Üdv. pifu

szantovilmos93vfreemail.hu

(Szántó Vilmos, 2011.02.15 18:57)

Nagyon tetszik a kapcsolás(hasznos)!
Már tervezem az utánépítést.
Csak azt szeretném megkérdezni,hogy a "rapid" kapcsoló a rajzon hol található?
Segítséged előre is köszönöm!
Üdv!

akutöltő

(CoolZero, 2011.01.29 16:48)

Megépitettem ezt a töltöt de nem müxik ha felcserélem a polaritást a bemenő áramnak akk müxik csak nagyon melekszik az egyenirányitó+a trafó. Mi lehet a gond?
email: blog8918@yahoo.com

Válasz Lászlónak!

(BGSF, 2010.07.20 17:51)

Kevés a trafód feszültsége. Nem 17VDC kell hanem 17VAC! Terheletlenül ez 24VDC és terhelve esik le olyan 19V-ra és már ott is a 2V különbséged! Én egy 24V 100VA-es trafóból tekertem le hogy kb olyan 17,5V-ot kapjak AC-t.
Ha rövidre zárod a tirisztort akkor a 14,6V-nál világít a feltöltve led mert az akksik töltöttsége 14,4V! Tehát érzékeli hogy fel van töltve!
Még egy dolgot megnézhetsz. Azt hogy mekkora az IC-k ofszet feszültsége. 741-nél ez nem állítható, vagy legalább is nem kell, de volt úgy hogy erősítőm bánta az ofszetet.Mérj rá a tarnzisztor bázisára amelyik a tirisztor vezérlését söntöli. Ha nem világít a LED akkor is folyhat át rajta áram és ha nagy bétájú tranyót raktál oda az elkezd vezetni és a 330 ohmos ellenállással és a diódával már feszültségosztót alkot. 17VDC-nél csak max. 1V eshet, ez a dióda nyitófeszültsége és az ellenálláson eső feszültség.