Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Automata akkumulátortöltő

2009.01.16

AUTOMATA AKKUMULÁTOR TÖLTŐ

 

Kép

Ez az eredeti kapcsolási rajz (HE91/11). Ezt megépítettem és tökéletesen működik a mai napig...kb12 éve.

Sokak kérésére az akkutöltő eredeti dokumentációját is letölthetővé tettem. Abban részletes leírás található a szerzőtől. A letöltőlink:data.hu/get/6608689/akkutolto.pdf

Most újra terveztem a nyákot, és több dologra rájöttem...

Pl.: a 12V-os táprész (R7,Z1,T1) kiváltható egy 7812-vel, valamint a ZPD8V2-vel felépített stabilizált referencia (R6,Z2)kiváltható egy 7808 stabilizátor IC-vel (lehet hogy nem olcsóbb, de ha valaki bontott alkatrészekel dolgozik, akkor abból kell építeni ami van...nem találtam 8V2-es zener diódát de 7808-at 3db-ot is.....). Az IC-k bármilyen tipussal működnek, ha a lábbekötés stimmel. TL 071, uA 741, uA709 stb.....CA3140

             Most két kép az eredeti rajzhoz készített nyáklap tervről (beültetés/panelrajz).

 

 

Kép

                                                            Beültetési rajz

A nyákterv SprintLayout 5.0 hun verzióban innét tölthető le: data.hu/get/3547446/akkutolto.lay

 A SprintLayout innét letölthető: data.hu/get/3553130/Sprint-Layout50_hun.zip

 A kapcsolási rajz nagyobb méretben a fotógalériában megtalálható, lásd link a cikk végén!

Pl.: Itt! www.bgsf.eoldal.hu/fenykepek/egyeb-aramkorok/automata-akkumulatortolto/original/75

A fotógalériában megtalálható nagy képen a nyák és a beültetés is!

 

 

 

 

Kép

 Panel rajz

 

 

Ezt a töltőt már megépítettem, bár nem ezzel a panelrajzzal. Megépítés előtt kérek mindenkit hogy ellenőrizze a panelrajzot, és ha hibát talál akkor jelezze. A LED-ek a panelon úgy vannak elhelyezve, hogy az előlapon szépen egymás mellett lesznek. A 7812-es IC-nek van még egy nagyon jó előnye! Pl.: beépíthetünk egy PC tápegység ventillátort, így jobb lesz a hűtése a töltőnek. Még bele terveztem egy kapcsolót, ami a tök lemerült aksikon segít. Erre azért volt szükség, mert a töltő nem tölt ha az aksi feszültsége 10V alá esik ("HIBA"  LED). Ilyen akkor fordul elő ha éppen tél van! :) Márpedig ilyenkor kell az aksi a legjobban, és a hideg bizony az aksi ellensége!

 

 

 

 

 

Nagyon lemerűlt akkumulátorok....

A nagyon kisütött aksit a tirisztort letiltó tranzisztor kiiktatásával lehet tölteni, így az aksi direkt töltő áramot kap a Graetz hídon és a teljesen nyitott tirisztoron  keresztül (a töltőáramot csak a trafó tudja korlátozni, ezért a Graetz hidat és a tirisztort úgy kell megválasztani hogy bírja a terhelést). Mivel ilyenkor az akkumulátoron a feszültség rohamosan nő, a gombot kb 20 mp múlva el lehet engedni és a töltés "NORMÁL" módban folytatódik, azaz sem a "FELTÖLTVE" sem a "HIBA" LED nem világít.

Ma (2009.01.19) kész lett a panel. Néhány fénykép.... A panelrajzot javítani kellett mert egy vezetőt nem jó helyre vittem és csak a javított változatot szeretném közölni. a LED-ek a fólia felől vannak beültetve úgy hogy a távtartóktól kicsit hosszabbak legyenek, így a panel az előlapra felfogatható (egy aksitöltő nem esztétikai élmény, hanem hasznos eszköz) és a LED-eket sem kel vezetékelni.

 

 

akkutolto01.jpg

 

RAPID kapcsolóval készített rajz

 

Kép

 

A panel a LED-ekkel, valamint a távtartókkal

Kép

A kész áramkör, itt látható a két stabkocka amivel kiváltottam az "elavult" áramköröket...

 

Újratervezett panel képek.

 

Egy ismerősöm újra tervezte a panelt. Szíves engedelmével közzéteszem a panelrajzot. Az övé sokkal kisebb lett. Nekem tetszik a munkája.

 

beultetes.jpg

Beültetési rajz

 

 

nyak.jpg

Fólia oldal

 

 

atnezetikep.jpg

Átnézeti kép

 

Lay fájl innét tölthető le

data.hu/get/3606084/Akkutolt.3.LAY

A rajzok és a leírások .doc formátumban innét tölthetők le:

data.hu/get/3623816/Akkutolto_rajzok.doc

Érdeklődni a sikeréről a

buzasjanos@vipmail.hu e-mail címen lehet.

Nagyobb képek a fotógalériában!

 

Ha bontott alkatrészekből kell valamit építeni, akkor meg kell nézni, hogy mit mivel lehet kiváltani a meglévő dolgokkal!

 

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete Automata akkumulátortöltö

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Kérdés

(Korom László, 2010.07.20 17:48)

Gondom van. Megépítettem a töltőt tic 126-sal. Maga a kapcsolás müködik (teszteltem) Hiba és a Feltöltve is világít ha indokolt.
Viszont a tirisztor anodján megvan a dúrván 17V egyen viszont a gaten csak 12,10V és így a katódon is csak ennyi van, és ennyi a töltőfesz 10mA árammal. Ha rövidre zárom a tirisztort akkor megvan a 14,6V töltőfesz viszont a feltöltve led is világít. Szerinted mit csesztem el?

Zoltánnak és mindenkinek!

(BGSF, 2010.06.13 03:59)

Nyitok egy külön képgalériát a töltönek! Sajnos ha e-mail címet nem kapok akkor nem tudok személyesen üzenni!

Kérés

(Zoltán, 2010.06.09 13:28)

Szia!
Az lenne a kérésem, hogy ennek az akksi töltőnek a kapcsolási rajzát nagyobb méretben el tudnád küldeni nekem ? Ez sajnos olyan kicsi, hogy az alkatrészek értékei nem olvashatóak ki...
Segítségedet előre is köszönöm!
Üdv
Zoltán

korla@t-online.hu

(Korom László, 2010.06.05 16:43)

Hello arra lennék kíváncsi hogy te milyen tirisztorral építetted meg, mert ha jól látom az nem tic126. Tudod én is bontott alkatrészekből dolgozom és és van egy-
két orosz tirisztorom. Eset nem tudod mikkel lehetne még jó vagy, mindegy csak a 6A bírja? Nem akartam venni hátha van itthon olyan ami jó ,nem mintha olyan ökör ár lenne.Előre is köszi.

Elnézést

(bgsf, 2010.04.28 18:17)

Elnézést hogy csak ilyen későn válaszolok, de néha a spam-ek közé megy a levél ami értesít hogy hozzászólás van... És egy katt és töröltem örörkre...
Szóval sajnálom! a legjobb ha ide is írtok és a Mail címemre is elkülditek! Akkor ha kell berakom a fórumba, és ha gondoljátok új témát is indíthatunk bármiről! Szex és Üzlet kizárva....

Válasz Berze Csabának

(bgsf, 2010.04.28 18:13)

Persze hogy fel! A töltő trafója 230V/17V! Ha feltöltötte az akksit a névleges feszültségre (14,4V) akkor átáll csepptöltésre.

Válasz pggabesz-nak

(bgsf, 2010.04.28 18:08)

Ez a javított rajz! ezen nem kell javítani! :-) Ha a fotókat megnézed akkor látod hol van a Nyák javítva és az már a nyákrajzon jól van megrajzolva!

berze_csaba@freemail.hu

(Csaba, 2010.03.23 22:27)

Lehet hogy hülyeséget fogok kérdezni de pls válaszoljatok rá. Ezzel fellehet tölteni egy 12V-os motor akkumulátort?? és fellehet dugni a töltőt 230V-ra. a választ előre is kösszi.

pggabesz

(Gabesz, 2010.03.01 10:12)

Most ami itt van az oldalon az a javított panelrajz vagy mit kell rajta javítani? köszi az infót!


« előző

1 | 2 | 3 | 4 | 5