Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


60W-os TEXAS erősítő

2010.04.27

Az erősítő nem túl bonyolult. A műveleti erősítő végzi az előerősítést. Tipusa bármilyen lehet amelyiknek a frekimenete megfelelő. Én megépítettem UA709-741, TL071 tipusokkal is, de lényeges különbség nem volt.

Kép

A kapcsolási rajz

A tápfesz +/- 35V. A nyugalmi áram 60-80 mA. Bár itt meg kell jegyezzem, csak úgy lehet fülre beállítani, hogy nagyon kicsi hangerővel hallgatva ne torzítson a végfok! Az erősítő nyitott kimenetnél szinte a teljes tápfeszültségig kivezérelhető. Terhelt kimenetnél a két 0,2 ohmos ellenállás mint védelem közbe lép, így lekorlátozza a kimenő teljesítményt. Persze ez nem helyettesíti a hangszóró védelmet. Ajánlatos hangszóró védelmet építeni, és használni, bár én nem építettem be. Ha a táp jó, akkor nem koppan az erősítő bekapcsoláskor, és semmilyen anomália nem jelentkezik a kimeneten.

Ami élesztéskor előfordul:

-gerjed a végfok (szerelési-kábelezési hiba, mivel a hűtőbordán a kimenet van, elég nagy szórt kapacitást képvisel. Tranyókat szigetelni kell, a hűtőbordát testelni.

-tápfesz jelenik meg a kimeneten (tranyók nem megfelelően szigetelve, valahol valamelyik végtranyó letestel és elhúzza a tápfeszt...)

-instabil a nyugalmi áram (lehet az 1k-s poti hibája, vagy gerjedés! A visszacsatoló ágban az ellenállást csökkenteni kell, vagy a kondit növelni, csak oszcilloszkópos méréssel ellenőrizhető. Nekem volt olyan hogy 22pF helyett 220pF kellett. A nyugalmi áramot beállító BC182-s tranzisztort a hűtőbordára kell szerelni minnél jobb hőátadással (én nem így csináltam, csak annak ajánlom aki ki akarja használni a teljes teljesítményt), így ha a végtranyók "kicsit" főnek, a nyugalmi áram stabil marad, ellenkező esetben nő az érték. A két zener diódával párhuzamosan lehet kötni 2 db 100nF-s kerámia kondit. Mivel a bemenet 68kOhmos ellenállással zárva, így az nem zavar, de én mindig rövidre zárom első bekapcsoláskor a bemenetet.

   Két képet közlök, a nyák rajzot és a beültetést. Nagyobb felbontású képek a fotó galériában. Ha valakit konkrétan érdekel, akkor kérésre elküldöm levélben a nyáktervet. A nyáktervet Sprint-Layout 5.0 programmal terveztem.

 

 

Kép

A nyákrajz

 

Kép

 A beültetés

 

Ahogy ígértem a hosszabb téli szünetben újra rajzoltam a nyáklemezt. Mivel az alkatrészek elrendezése ugyan az mint a megépítettnek, sok gond nem lehet. Néhol ésszerűsítettem, mert az eredeti nyákot még kézzel terveztem, de így géppel tervezve néhány helyen egyszerűbb lett. Azt azért ajánlom mindenkinek hogy azért ellenőrizze le megépítés előtt!!!!! Ha valaki hibát találna a nyákrajzban, kérem jelezze és javítom!

 

Itt egy fotó a kész erősítőről. Ez le van korlátozva 2X20W-ra (még ez is sok.....)

A hűtés a nyák alatt van, ugyanakkora, és 5mm alu lemez. Még nem volt meleg, igaz nem is hajtottam mert itthon már 2X10W is sok.

 

Kép

Itt már a hangszínszabályzó is bele van építve.......

 

A mappában található képek előnézete 60W-os Texas erősítő

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

speki29@hotmail.hu

(speki29, 2013.02.12 19:29)

helló szeretnék egy nyáktervet kérni ha lehetséges

Hálózati brumm

(Kovács Péter, 2011.06.22 08:30)

Üdvözlöm!

Abban szeretnék tanácsot kérni,hogy építettem egy sztereo erősítőt,nevezetesen a VF2-t-Király Tibor szerzemény-,ami kísértetiesen hasonlít erre a Texas felépítményre.
Gondom az,hogy külön-külön működnek a végek,de ha egyszerre vannak tápon,a kimeneti szint elmászik a 0V-ról,nyugalmi áram szaladgál.
Először a "szokásos" 1 graetz-es tápot csináltam,na annál sikerült kiküszöbölnöm a hibát a földelés csillagpontosításával,szólt is mindkét vég,de ha elkezdtem növelni a hangerőt,akkor magas sercegés jelent meg,de a "durva" brumm-fesz még mindig megvolt.
Ezután jött a 2 graetz-es táp,a csillagpont kiképzése maradt,de a hiba újra jelentkezett, 2 végek megint csak külön hajlandóak működni,a brumm persze maradt.
A toroidot is kivittem az erősítőházból,a lehető legmesszebb mindentől,mindenféle kábelezést, vezetéktípust-sodort pl.,hidegítést,másik toroid, hálózati védőföld a dobozra-anélkül,semmi nem segít.
Azért Önhöz fordulok,mert már egyik fórum sem tud segíteni. A VF2 szerzője sem. Tápegység vagy erősítő hiba?
http://www.freeweb.hu/haromb/audio/vf2/vf2.html
Nekem a +-60V-os verzió van meg,saját paneltervet csináltam.
Remélem tud segíteni!?

Előre is köszönöm!

Re: Hálózati brumm

(BGSF, 2011.06.23 03:08)

Szia!
Gondolom a FET-ek szigetelve és hűtőbordán vannak.
-Dobozban van az erősítő vagy csak még panelon?
-A hűtőbordák testelve vannak?????????????????
-A két hangdoboz vezetékében nem keletkezik földhurok?
-Ha számítógépről hajtod meg akkor a PE kábelen is lehet földhurok. Próbáld ki a végfokot egy MP3 lejátszóról.
-Ha növeled a hangerőt és berecseg, az a gerjedés, amit az okoz hogy a hűtőborda nincs testen! Kicsi a panel és a hűtőborda nagy kapacitást képvisel emiatt vissza szól a bemenetre.
-A trafó nem szól bele egy végfokba, mert annak nem akkora az erősítése. Viheted kilométerre is de a szórt mágneses tér nagyobb lesz a szobádban még akkor is ha kihúzol mindent.. :-)
-Mekkora nyugalmi áramot mérsz a végfokokon? Mekkorát mikor recseg?
-A recsegés biztosan gerjedés, de csak jó szkóppal tudod ellenőrizni, mert több MHz is lehet. A Texas képes 1,5-2MHz-en gerjedni!!!!
Röviden ennyi. Ha van kérdésed nyugodtan írj ide mert abból más is tanul, nem csak mi! :-) Ha segítettem akkor írd meg mi volt a baj, hogy más már ne kövesse el. Ha nem segítettem akkor valahogy csak megoldjuk... :-)
Mail címemre küldhetsz fotókat és azon jobban látom mi lehet a gond.
Üdv: BGSF

Válasz Gyomaendrődnek

(bgsf, 2010.07.25 17:03)

A BD páros sem hajtja meg jobban, mert annak kisebb a bétája. Nekem a BC páros 60W-ig kihajtotta a végfokot.A gerjedés csak kábelezési és tervezési hibáknál jönnek elő.

GYOMAENDRŐD

(Budai János, 2010.07.25 16:56)

Nagyon jó végfok a Texas,a meghajtótranzisztorok emmiterjébe,és bázisába 2W-os R-kat kell tenni,nem ki spórolni.
Meghajtónak pedig,Bd139-Bd140,a legjobb,ez rendesen hajtja a végtranzisztorokat.
A nyugalmi áram 30-35mA,elegendő,ha ekkor is torzít,más gond van,pl.gerjedés.
A tápfesz.+-42Voltig fel lehet vinni,de az ic,tápesz.stabilizáló zenerek,előtétjeit,meg kell növelni,2,2Kohmra.