Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


JLH 10W A osztályú erősítő

2010.04.27
 JLH erősítő építése, és tapasztalatok
 
 
Ezt az oldalt egy klasszikus A osztályú erősítőnek szentelem!
Foglalkoztat az A osztályú erősítő építése, ezért szeretnék néhány tévhitet eltörölni!
Sokan úgy gondolják, hogy az A osztályú végfok egyenlő a csöves erősítővel. Pedig ez nem így van! Sok fórumon beszélgettünk erről, de (!) egy erősítő megítélése műszerek nélkül csak szubjektív értékelés lehet! A „szubjektív” az ugye érzelemfüggő, tehát függ a pillanatnyi hangulattól!
Miért van az, hogy egy A osztályú végfok megítélése pozitívabb? Nem tudom! Hiszen műszerekkel nem mérhető, az audio források különbözőek, a tesztelők megint csak más emberek…… Sokan az elektroncsöves erősítőhöz hasonlítják az A osztályú erősítőket.
Egy elektroncsöves erősítő kimenő transzformátoros! Ez azzal jár hogy lágyabb a négyszög/háromszög jelátvitel (mivel a transzformátor csak szinuszos átvitelre képes!)! Ez azt eredményezi, hogy az erősítő hangja kellemesebb a fülnek, de nem hi-fi, azaz nem hanghű! Ez az A osztályú erősítő kimenő kondenzátoros. Nos abban egyetértünk, hogy egy kondenzátoron átvitt négyszögjel a kimeneten nem éppen ideális, azaz nem az jön ki az erősítő kimenetén ami a bemenetén bement…. Mert a hanghűség nem azt jelenti, hogy valami szépen szól, hanem azt hogy ugyan azt hallom a felvételről amit ott hallanék élőben, ahol elhangzott!
Most térjünk át az A osztályú erősítőkre!
Sokan úgy gondolják, ha fűt ezerrel a hűtőborda akkor milyen király erősítőt építettek! De ez nem így van. Mint minden erősítőnek, így az A osztályúnak is van munkapontja. Az A osztályú végfoknak a végtranzisztorai a tranzisztorok karakterisztikájának az egyenes szakaszában vannak nyitva (tehát hiába van egy 10W-os végfoknak 3A nyugalmi áram, attól nem szól szebben, csak többet „zabál”!), ezzel biztosítva a keresztezési torzítás megszüntetését, ami viszont az AB osztályúnál „kicsit” fellép (mivel itt még a logaritmikus szakaszban is dolgoznak a végtranzisztorok).
Most itt egy igazi hifi A osztályú erősítő kapcsolási rajza. A szerző J.L.Hood, aki egy igazán egyszerű, de nagyszerű végfokot épített 1969 áprilisában…..
 
 
Kép
 
Az eredeti kapcsolás
 
 
 
Kép
 
Az én nyák tervem
 
Kép
A beültetési rajz
Kép
Itt egy kicsit leegyszerűsített panelrajz
 
 
Az én NYÁK tervem követi az eredeti rajzot, így könnyebben áttekinthető,és jobban követhető. Nem nagyobb a közölt  NYÁK rajzoknál, csak letisztultabb......
Nagyobb képek a képgalériában. Ha valaki kéri e-mail-ben elküldöm a paneltervet .lay fájlban.
 
Sajnos még csak a tervezés időszakában vagyok, de remélem többen is figyelemmel kísérik a folyamatot….
Készen lett a nyáklemez. Elég jól sikerült, lehet beültetni, aztán próba..... Bár az még kicsit odébb van mert más munkán dolgozom. Itt egy fotó a nyákról...
 
Kép
 2010.04.20.2:58 Szóval megint haladtam egy kicsit ezzel az erősítőmmel... Készül a doboz! :-)
Eléggé el fog térni a hagyományoktól, de mivel ez volt, így ez is marad. A trafó 230/26V 150VA, csak így alapból üresen az egész súlya megközelíti a 10 kg-ot. A teljes hátlap 5mm alulemez és arra vannak a bordák felcsavarozva. A képekről látszik, hogy elég szép nagy bordákat raktam fel, de nem tudom mennyire fog melegedni.
Néhány kép a dobozról:
Kép
 
 Kép
                                    
2010.04.22.   Többen kérdezték hogy miért a dobozzal kezdem.... Nos, a legtöbb áramköröm azért került bontásra, vagy hever a fiók mélyén, mert nem volt doboz hozzá, vagy a neki szánt dobozt éppen másra használtam fel. Ezért most a dobozzal kezdem, így van esély arra hogy ez a projekt be is fejeződik! :-)
 

A mappában található képek előnézete JLH erősítő

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nyirbogdány

(Liu Dániel, 2017.02.23 21:17)

Szia!
Azt szeretném kérdezni, hogy megepitettem en is ugyanezt a kapcsolast, az eredeti rajz alapján!
Milyen feszultsegu trafo kellene hozzá, ha sztereot szeretnék belőle építeni?
Egyéb tanacsokat is meghallgatok! :D

nyakterv

(henrik, 2014.12.01 17:14)

El tudod nekem kuldeni a nyak tervet??

Re: nyakterv

(bgsf, 2015.03.15 08:02)

Sajna sokáig nem voltam gépközelben. A nyáktervem is oda lett. Ma reggel újra terveztem. Ha adsz egy e-mail címet azonnal elküldöm neked. Üdv BGSF

keszeg01@citromail.hu

(László, 2012.11.06 21:06)

Elkészült az erősítő, ha igen mi a véleményed a hangjáról ?

Kristófnak!

(bgsf, 2011.03.01 01:21)

Egy 10W-os erősítő és egy 100W-os erősítő között csak 4X-es hangerőkülönbség van! Nem 10X-es mint sokan gondolják! Hidd el hogy némelyik erősítő többet mutat 10W-on mint egyesek 50-60W-on. Ez valódi 10W és nem made in china PMPO.... Tudod aki a kocsiba 4X100W-os erősítőt rak és csutkán hallgatja és nem megy ki az ablak meg a dobhártya ....akkor az csúnyán beszívta, Mert átverték! 4X100W mellett egy autóban zárt térben a hangnyomás meghaladná a 120dB-t! Ezt csak egy teljesen süket ember tudná elviselni fizikai fájdalom nélkül.....
Ne becsülj le valamit anit még nem halottál! Ez az erősítő nem bulizni van hanem otthoni hi-fi zenehallgatásra. Nem a számítógépről hanem LP-ről ha mond ez neked valamit....MP3 meg ilyenek kizárva.....És nem házimozi hangdobozokkal hanem min e Jamo vagy legalább egy S-30!

Re: Kristófnak!

(Oldtimer, 2012.01.10 12:49)

Egyetértek veled!
Tettem egy nagy kitérőt, ami a VHS HiFi-vel kezdődött, majd jött a PC... Ám mostanában ébredtem rá, hogy mennyire eltávolodtam az igazi zenehallgatástól. PC-n zsebhangszórókkal, digitálisan, négyszögjeleket hallgatni zene helyett...
Még jó, hogy nem adtam el az 1982-83-ban épített QUAD 405-ös erősítőm! Tegnap ébredtem rá: sokkal emberibb hangja van mint egy mp3-ba tömörített 4szögjel zenének.
Még jó, hogy ebben a kommersz üzleti világban vannak igényesebb emberek is, akik tudják mit jelent az "A osztályú" erősítő ;)

Re: Re: Kristófnak!

(BGSF, 2012.01.12 19:00)

Lenéztem én is az MP3 zenéket, de találtam egy jó programot amivel nagyon jól lehet hangfelvételeket készíteni. MP3MyMp3 a program neve. Kell hozzá gép rendesen, és a wav fájltól nem lesz kisebb az MP3 fájl ha a bitrátát maxra veszem! De nagyon hanghű. Megkeresem hová raktam fel ilyen felvételt. ha letöltöd akkor meg tudod hallgatni! :)

BGSF-nek és Kristóf-nak!!!

(nemtom4, 2012.01.22 17:16)

A 10W és a 100W között a hangerőkülönbség nem 4x, hanem csak 2x-es, mivel logaritmikus és így jön ki.
Az én autómba meg 30l-es zárt ládában 30cm-es hangszórót egy 180W (sin-os) erősítő hajt, és jobb felvételeknél bizony lazán eléri a fájdalomküszöböt. Ez papírforma szerint több mint 120 dB.
Jamo-t meg na vegyél, mert mindent egyformára színez.
Az s-30-as sokkal élethűbb, főleg, ha megtuningolod.

A osztályú

(Northman, 2011.09.27 19:15)

Nem tudom hol tart a project, én korábban már megépítettem ezt a kapcsolást, és megérte bőven, nagyon szépen szólt. Elég a 10 W-t, bőven hangos ! A borda fog melegedni rendesen talán még kevés is lesz, nekem kb 20 perc volt mire elérte az "üzemi hőfokot" a "majdnem forró" és akkor jött meg a hangja igazán...De úgy döntöttem ismét megépítem....

Sok sikert a felélesztéséhez.

istvanjani

(Molnár István, 2011.09.11 12:35)

Szia!
"Egy elektroncsöves erősítő kimenő transzformátoros! Ez azzal jár hogy lágyabb a négyszög/háromszög jelátvitel (mivel a transzformátor csak szinuszos átvitelre képes!)!"

Ez nem igaz,az csöves erősítőm mikor kész lett négyszög
jellel mértem, 100Hz-en 1Khz-en,10Khz-en az utóbbi négyszög jel a kimeneten még igencsak négyszög nem kerekített, sarkos.sajnos fotót nem tudok küldeni.
A lényeg nem szabad a vasat telítésig mágnesezni az ált SI-mag 1T, ezt 0,6T-ig lehet gerjeszteni, ekkor nics még a hiszterézis görbe szakaszán,nem vág ,kicsi a torzítás.

8692 Szőlősgyörök Iskola u. 4.

(kristóf, 2011.02.28 16:27)

nem kicsi a 10 watt ???

Doncso

(Doncso, 2010.08.14 23:24)

Engedd meg, hogy hozzászóljak, bár jó ismerősök vagyunk, de megvédeném a csöves kimenőket! Persze a szakszerűen méretezett, és hozzáértéssel elkészített kimenő transzformátorokról beszélünk. Egyáltalán nem szinuszosítják el a hangot, íme pár mérés : http://picasaweb.google.hu/szjocika21/EBL21#5505337399665127186 . Itt látható pár mérés, 5k Raa használatával és 8R múterheléssel. 20kHz-ig teljesen négyszög az a négyszög. 50kHz nél már roggyan ez tény, de ott nem hallgatózunk. Hozzátenném, hogy a kimenő trafó a készülő következő csövesem első teszt kimenője, szóval még fogok finomítani rajta, viszont teljesen jól látható, hogy akár 50kHz szinuszt is ugyanúgy visz át mint 10-20kHz-et, nem utolsó sorban, a zenében nem igazán van egyenfesz, azaz négyszög. Hacsak nem full torzításig vezéreljük.
Azt a kijelentést pedig, hogy nem Hi-Fi, bocsáss meg, de egyenesen visszautasítom. Kérlek, gyere el a következő audiofil kiállításra, és hallgasd meg az én és a többiek által készített csöves erősítőket. Meg fogsz lepődni, sőt, idén készítettünk pár mérést, átvitelt, fázist stb, érdekes mód, nem a teljesen lineáris átvitel vitte a pálmát többeknél a vaktesztelés során. Csak barátilag, óva intelek néhéány meggondolatlan kijelentéstől. Mindössze ennyit szerettem volna elmondani.

Albertnek

(bgsf, 2010.07.13 05:02)

Én is most ilyenekkel kezdem, a fentebb felsorolt okok miatt. Remélem így be is fejezem! :-) Ha a hétvégén nem megyek bicajtúrára lehet hogy neki is esek, bár a panelt át akarom tervezni hogy a kimenőkondi is rajta legyen. Így spórolok egy pár drótot! :-)

Budapest

(albert, 2010.07.11 20:02)

Jó,hogy vannak olyan emberek,akik foglalkoznak -A- osztályú erősítővel.Én is ennek az erősítőnek vagyok a híve,mivel én zene hallgatására használom.Nekem is most készül a JLH ,már a trafók és a bordákat is meg vettem.