Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


RIAA korrektor

2009.11.29

A korrekciós erősítő az RIAA görbét szépen követi. Több szimulációt csináltam, de ez jött ki a legjobbnak. Fejlesztettem több korrektort, de mind alul maradt.

Manapság úgy látom újra divat lett a bakelit lemezek hallgatása. Szebben szól mint a CD, valahogy térből szól a hang... és ott a fíling... Az a semivel sem összehasonlítható látvány ahogy pörög a lemez a tű alatt.

Többen az elektroncsöves korrektorokra esküsznek... Még olyat nem építettem. Biztos hogy annak lágyabb a hangja, de én arra tettem fel a munkásságom hogy igazán hifi-t építsek. Ami nem lágyít és csak azt hallom ami a lemezen van.

Mi is az az RIAA korrekció? Megpróbálom röviden és tömören összefoglalni... Ha lehet... A mesterlemez vágásához használják. A lényege hogy a mély hangok amplitudóját csökkentik, a magasakat kiemelik. Ezáltal csökken a barázda szélesség (hiszen a mélyhangok dupla, vagy még több helyet foglalnának el), így egy oldalra több információ (zene) fér el. Ezzel a megoldással a tű és a pick-up sincs akkora igénybevételnek kitéve, ami a kopás miatt nem elhanyagolható. Ezt a korrekciót kell a lejátszáskor visszaállítani (korrigálni). Az a jó korrektor amelyik képes a felvételi görbe tükrözésére.

Néhány kép az átviteli jellegörbéről. Nálam az etalonnak számított HFM1-hez képest.Kép

Mint látható a "Kéttranyós" korrektor görbéje nagyon jól követi a HFM1-ét. Annyi kis különbséggel hogy "picit" nagyobbat erősít!  Ami a dinamika tartomány szempontjából nem baj! Mivel a félvezetők (BC109) zajminimumra vannak beállítva, a maximális erősítés mellett, semmi zaj nem hallatszik. Nincs sistergés meg ilyenek. Sajnos rumpli (dübörgés) szűrő nincs az áramkörben, így ha kissé zajosabb a mechanika akkor az kijön a hangszórón is. Nekem egy Lenco L300-as lemezjátszóm van, de azt is hallani ha dobbantok a szobában! 

A ByBGSF görbe  kis magyarázatra szorul. Az egy teljesen saját fejlesztésű IC-s korrektor. Csak szimulációban volt kipróbálva, a valóságban még nem. A NYÁK-on látható BY BGSF felirat nem erre utal.

De bevezetőnek ennyi is elég!  Most olyan munkahelyem van hogy tudok nyákot és dobozt is gyártani. Ezért gondoltam arra hogy előveszem a régi korrektort és újjávarázsolom. A kapcsolás maga nem bonyolult. Egy kéttranzisztoros frekvenciafüggő negatív visszacsatolású erősítő. Íme a rajz:

Kép 

Pin1   InL

Pin2  GND

Pin3  InR

Pin4 Power (9VDC)

Pin5  OutL

Pin6  GND

Pin7  OutR

 

 

Egy kép a régi korrektoromról. Ezt még kézzel terveztem... Manapság számítógéppel tervezve ekkora nyákon már a táp is elfért!  Egy kép a a régi modellről:Kép

 

 

 

Nem éppen a legszebb alaktrészek vannak bennne, de szépen szól! :-)

Egy tranyó hiányzik belőle (kellett máshova...)

 

                                                                                                       

                                                                                                   Kép

 

 És itt a most tervezett nyákom rajza:

 Fólia oldal.

 

 

 

...Kép

 

 

És a beültetés...... 

 

 

 

Kép

 

 A kész NYÁK:

 

 

 

Ma beültetem és kipróbálom.

A trafó az Schaffer 2X110V/2X12V3,5VA.

 

 A régi korrektorom nem hálózati tápról ment, hanem csak egy 9V-os elemről. Kikapcsolás nélkül egy fél évig is működött. Ezzel meg lett oldva a brumm és a szűrés problémája. Mivel nem volt dobozban sem...(csak úgy csupaszon a hifi mögé volt betéve) még földhurkot sem tudtam csinálni! 

 

Nagyobb képek a képgalériában!

 

A mappában található képek előnézete RIAA korrektor

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

BP city

(én, 2012.07.26 23:06)

A csöveknek erdetibb a hangzása mint a félvezetőknek! Szóval a csöves cucal sokkal igazibb színezetlen hangképet kaptál volna!

Csongrád Megye

(Nándor, 2012.01.10 21:58)

Üdv! Pontosítok: A rajzon a T1 emittere R1, R6, C2 kapcsolódik. A nyákon C3 kondenzátorral is! Tetszik a kapcsolás, mert működik 9V elemről is! A fejhallgató erősítőm mellé kerestem ilyet! http://diyaudioprojects.com/Solid/12AU7-IRF510-LM317-Headamp/ Ez a csöves hybrid erősítő 12voltról működik!

Csongrád Megye

(Nándor, 2012.01.02 22:53)

Üdv! Ez a NYÁK TERV jó? Nem egyezik a kapcsolási rajzzal!

Fejér megye

(Szaniszló Józsi, 2011.12.16 09:04)

Fejér megye

(Szaniszló József, 2011.12.16 09:03)

audiozug

(Szabolcs, 2011.12.11 17:46)

Megépítettem ezt a kapcsolást, és nagyon frankó! Köszönöm szépen :D

Re: audiozug

(BGSF, 2011.12.12 05:58)

Én többet is építettem, de nekem is ez jött be! Jó zene hallgatást!

Re: Re: audiozug

(Szabolcs, 2011.12.12 16:27)

Köszönöm! :D