Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Oszciloszkóp és frekvenciamérő program II.

2010.04.27

HASZNOS MŰSZEREK A SZÁMÍTÓGÉPEN

Ezzel a pár műszerrel azoknak szeretnék segíteni, akik hangfrekvenciás kapcsolásokat építenek.

Segítségükkel egyszerűen lehet jelalakot, frekvenciát, átviteli sávot mérni. Bemenetként a hangkártya AUDIO IN csatlakozóját használja, a hanggenerátor pedig az AUDIO OUT kimenetét használja, ezért a bemenő jel max(!) 1V  lehet!!!!! Mivel ezek a műszerek hangfrekvenciás tartományban működnek ezért egy egyszerű ellenállásos osztóval ezt a problémát ki lehet küszöbölni.

Hanggenerátor:

Egészen jól sikerült program. Könnyű kezelhetőség, sok állíthatási lehetőség! Szinusz, háromszög, négyszög valamint fűrész jelek előállítására alkalmas hangfrekis tartományban. Bal és jobb csatornán a jelek külön is szétválaszthatók mind frekvenciában, mind jelerősségben és jelalakban.

Kép

 

 

 

 

 

Oszcilloszkóp:

Ez az oszcilloszkóp a teljesség igénye nélkül tökéletesen megfelel a bemenő/kimenő jelalak vizsgálatára. Előnye hogy két csatornás, így egy sztereó erősítő mind két oldalát egyszerre figyelhetjük vele. A "play " gombbal indíthatjuk a mérést, a "pause" gombot megnyomva az éppen aktuális mérési eredmény látszik a képernyőn amit el lehet menteni és később elő lehet venni. Az időt és a triggert egyszerűen csúszkán lehet állítani úgy mint a bemeneti jelszintet.

A következő képeken a hanggenerátorral előállított jeleket, valamint hangfrekvenciás jeleket mértem az oszcilloszkóp programmal.

Kép

Kép

Kép

Kép

 

Kép


 

 

Spektrumanalizátor:

 

Ezzel a kis programmal egy erősítő frekvenciaátvitelét nézhetjük meg, ami inkább csak látványos. Pontos mérésre sajnos nincs lehetőség. A függőleges tengelyen a frekvencia, a vízszinets tengelyen az idő található. A kirajzolódó grafikonon a színek a jel erősségét jelzik.

 

 

Kép

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

dehidvegi@freemail.hu

Hidvégi Dénes,2014.03.25 15:17

Hali!

Pont egy ilyen hanggenerátor programot keresnék, teszt CD előállítására. Ha lehetne rögzíteni a PC-n a generált hangot, tökéletes lenne! Hogyan lehetne hozzájutni a programhoz?
Üdv: Hidvégi Dénes

Válasz

bgsf,2011.01.25 18:38

Bocs hogy csak ilyen későn válaszolok, de csak optocsatolós megoldás jöhet szóba a galvanikus leválasztás miatt. Ígérem keresek egyet, de sűrűek a napjaim. Valami biztos van a rajzaim között.

Scope hardware

Zoli,2011.01.20 00:32

Hello!

Esetleg a scope programhoz valami hardware kapcsolásod is lenne, mert így önmagában én nem szívesen dugdosok semmi elektronikát leválasztás nélkül a pc-mre.

Köszi.