Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Napelem rendszer Sárospatakon

2011.09.04

"Solyndra solar

A napelemek új generációja

Az újonnan kifejlesztett, Amerikában gyártott Solyndra napelem rendszert elsősorban lapos tetők és fényvisszaverő felületek minél hatékonyabb napenergia-kihasználására tervezték.

A Solyndra napelemek csövekből állnak, melyek az egész felületükön felfogják és hasznosítják a napsugárzást.

A rendszer két legfontosabb előnye:

  • A Nap teljes napi ciklusát kihasználja, csakúgy, mint a napkövető PV rendszer.
  • A tetőfelületről visszaverődő sugárzást is elektromos energiává tudja alakítani.

Ebből kifolyólag az optimális megoldás ennek az újonnan kifejlesztett PV rendszernek és a gondosan tesztelt, fehér, vízálló Evalon burkolatnak az együttes használata. Ez utóbbi a tetőfelületet érő sugárzás több, mint 90%-át hasznosítani tudja, ami a rendszer hatékonyságát akár 20%-kal is növelheti.

A Solyndra rendszer optimalizálja a nagy, lapos tetőfelületek kihasználtságát. Szemben a hagyományos technológiával, a Solyndra esetében sokkal hatékonyabb rendszerek telepítése válik lehetővé ilyen felületeken."

Idézet a forgalmazó honlapjáról. A honlap a kedvenc linkek között megtalálható, de innét is elérhető:

nvsenergia.hu/index.php/hu/napelemesrendszerek/napelemek/solyndra

Most egyenlőre pár kép a telepített napelem rendszerről:

07.jpg   

 

 

Ezen a képen látható a spirálisan feltekert napelem  a  csövekben. Így bármilyen szögből éri a nap mindig van olyan felület ami jó hatásfokkal dolgozik.

 

 

06.jpg

A tetőre egy fehér fényvisszaverő fólia (tetőszigetelés) kerül és efölé szerelik a napelem rendszert. Így a napelemek a visszavert fényből is energiát termelnek. Még egy előnye ennek a megoldásnak, hogy nyáron délben is hideg a tető. ez főleg a lapostetők átmelegedését gátolja a nyári melegben.

04.jpg

 

 

 A kész napelem rendszer. Látható hogy az egész tetőt kényelmesen be lehet borítani vele, nincs kihasználatlan hely, A csövek nem árnyékolnak egymásnak, így a legjobb a helykihasználás.

 

 

 

 

 

01.jpg

A napelemek által termelt energiát 6db 6kW-os inverter alakítja át a hálózati feszültséggé. A képen csak 4db látható. Nagyfelbontású képek a Képgaléria/Panoráma képek menüpont alatt!

 

www.bgsf.eoldal.hu/fenykepek/panorama-kepek/

 

02.jpg

 

 

 

Itt egy inverter. Kompakt szerelés, időjárásálló.

 

 

 

Az inverter kijelzőjén a feszültség, a pillanatnyi termelt energia, az összesen termelt energia és az üzemidő kényelmesen leolvasható.

 

 

03.jpg

A telepítés gyors, egyszerű.... olyan mint a Lego.... Minden előre ki van alakítva, csak össze kell rakni. A napelemek 70-80V feszültséget adnak le 2,75A rövidzárási árammal. Csak a megfelelő számú napelemet kell összekapcsolni a megfelelő teljesítményhez és kész a rendszer.

08.jpg

Bővebb tájékoztatás a forgalmazótól:

 

nvsenergia.hu/index.php/hu/bemutatkozas

Kapcsolódó képgaléria:

www.bgsf.eoldal.hu/fenykepek/napelem-rendszer-sarospatakon/

2011. 09. 12. után minden reggel fél hétkor leolvsom a mért adatokat, és havi grafikonban közlöm a termelt energia mennyiségét. Erre én is kíváncsi vagyok hogy őszi- téli időben hogyan alakul majd a termelés.

 

Napelemes rendszerek 2011:

Telepítés helye és  ideje:

Sárospatak, Kék és Társai Kft, 2011.
Műszaki adatok: Hálózatra tápláló napelemes rendszer, 43,6 kW teljesítménnyel

 

Elvégzett feladatok:

- rendszertervezés
- anyagbeszerzés
- kivitelezés
- visszatáplálás engedélyeztetése

Az NVS csapata 2011. augusztus 29. és szeptember 2. között sikerrel telepítette az ország első Solyndra modulokból álló napelemes rendszerét. A rendszer csúcsteljesítménye 43,6 kW, és 252 db, egyenként 173 W teljesítményű napelemből áll. A modulokat cég ipari csarnokának lapos tetejére telepítettük, a hálózatra való visszatáplálást 6 db SMA inverter oldja meg. A Solyndra modulokat kifejezetten lapos tetőre tervezték, legfontosabb előnyei között a könnyű telepíthetőséget, kisebb tető- és szélterhelést, jobb helykihasználást és a megbízhatóságot kell kiemelnünk. Ideális megoldást jelent ipari csarnokok, raktár épületek környezettudatos tető kihasználására. A munkálatok mindössze 5 napig tartottak: 2 nap telepítés, és 3 nap előkészítés, csatlakoztatás.

 

 

A mappában található képek előnézete Panoráma képek

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.