Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Vasalásos nyák készítése,maratása

2010.04.27

Vasalásos NyÁK-készítési technika:

    Én már igen sok nyákot készítettem el vasalásos technikával, az egyszerűbbektől egészen a nagyon bonyolult rajzolatúakig, az 1cm2-es méretűtől az A4-es méretűig. Eddig szinte tényleg mind tökéletesre sikerült. Az ehhez hasonló oldalakon, amelyek a vasalásos nyák-készítési technikával foglalkoznak, mind műnyomó papírt emlegetnek. Műnyomó papírt a Panton-ban lehet kapni, a legvékonyabb (azt hiszem 100grammos) a célunknak legmegfelelőbb. Ezt a Pantonban B1-es méretben adják, de bármekkora méretre feldarabolják ha kéred (A4-esre is). Erre a lapra kell fénymásolni a nyáktervet. Sok helyen olvastam hogy lézernyomtatóval is lehet rá nyomtatni és az is ugyan olyan jó, de nekem az ilyen lap vasalása sosem sikerült. A fénymásoláskor annyit megtehetsz, hogy megkéred az eladót, hogy nagyon kontrasztos legyen a másolás, tehát ne szürke legyen a kép, hanem csak korom fekete és csak fehér. Túlzásba nem jó esni, mert ha nagyon sok a festék a lapon, akkor a vasaló nyomásától kissé szétterülhet a tinta a rézen. Mondjuk ezt nem nehéz kijavítani.

Vasalási tippek:
- A nyáklapot nagyon szépen tisztítsd meg vasalás előtt, még véletlen se legyen zsíros. Ezután nagyon finom Csiszolópapírral víz alatt körkörös mozdulatokkal szép fényesre kell csiszolni a rézfelületet, ezután pedig hosszanti irányban.
- Nálam a vasalás kb. 10 perc, max hőfokon (minden vasaló más). tapasztalataim szerint a 190-200C fok a legideálisabb. Ha éppen egy picit megégeti (megbarnítja) a vasaló a papírt, akkor jó. Ha rárakod a vasalót a lapra és rögtön sötétbarna lesz, akkor nem jó.
- Vasaláskor a vasaló talpának élével többször lassan, erővel simítsd végig a lapot (a széleinél is!), hogy mindenhol jól rá tudjon olvadni a festék a rézre.
- Áztatáskor a papírt langyos vízben áztatod 1-2 percig, aztán körömkefével finoman körkörös mozdulatokkal elkezded dörzsölni a papírt, míg szét nem foszlik. Nem kell félteni a rajzolatot hogy a körömkefe leszedi, ugyanis ha jól sikerült a vasalás, akkor bármilyen erősen is sikálod, a rajzolat nem fog lejönni. (Ha rosszul sikerült a vasalás, akkor a rajzolatot a nyákról körömmel le tudod dörzsölni.) A Pantonos papír nagy előnye, hogy az azzal készült nyákot áztatni sem feltétlen kell, kihülés után egyszerűen le lehet róla húzni szárazon is a papírt.

Szerző: www.pa-elektronika.fw.hu

Kép

 

 

 

                                                    A rávasalt nyomat a NYÁK-on.

 

 

 

Hozzászólás!

Bármelyik nyomdában vehetsz műnyomó papírt. Felvágva A4-es méretben.

Nem mindegy milyen lézernyomtatóval nyomtatod ki. A "hideg lézer" nem olyan festékkel dolgozik ami a vasaláshoz jó! A fénymásolók általában olyan festékkel dolgoznak ami megfelel. 2-3 másolat kell, de lehet hogy egy is elég.

Ha rosszul sikerült a vasalás, nem lekaparni kell, hanem aromás higítóval le kell mosni. Tökéletesen lemossa a festéket. Anyád, vagy nejed ne legyen otthon, mert büdös a higító!

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

CXFLI

(Kojak7778, 2014.04.27 21:49)

HP2035-el nyomtatok, először felmelegítem a lemezt, közben rásimítom a rajzot, majd gyorsan átvasalom. Jó szokott lenni.

itthon

(szabopista, 2013.02.10 08:16)

vasaláshoz fényes, vagy matt műnyomót használjak inkább?

Re: itthon

(BGSF, 2013.02.13 16:11)

Szia! A fényes műnyomó jobb mert nem tapad rá olyan erősen a festék. Nyomdai tapasztalatból tudom hogy az így készült névjegykártyák (lézer+fényes műnyomó) nem időtálló és a névkártyatartóba ragad a festék! :(

SOMOGY

(Zotya, 2012.01.26 14:37)

Tisztelt szerző. Érdeklődöm hogy ezen technológiával kapcsolatban, lehet-e tintasugaras nyomtatóval is a nyárajzolat elkészítése?

Re: SOMOGY

(BGSF, 2012.01.26 15:57)

Sajnos ehez a módszerhez a tintasugaras nyomtató nem jó. Viszont van olyan nyomtató amelyik pauszra gyönyörűen nyomtat feketét. Az már a fotóeljáráshoz és a szitázott eljáráshoz tökéletes.