Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Fémgőzölt papírok ofszet nyomtatása

2010.05.01

  Egy időben sokat dolgoztam fémgőzölt papírra.

    Ezen a papíron alumínium réteg van és arra kellett borcimkéket nyomtatni. Ennek a nyomathordozónak az a legnagyobb hátránya hogy a festéket nem szívja be, csak oxidatív úton szárad. Több szín nyomása esetén (Heidelberg GTO-n csináltam, egyszínesen) egy napot várni kell a színek között, de ekkor a papír kunkorodik és a mérete változik. Figyelni kell arra is hogy a papír száliránya jó legyen a palackozáshoz is! Ha a szálirány nem jó akkor a cimke hullámos lesz a palackon esetleg le is esik. Ilyenkor figyelembe kell venni a nyomtatás irányát is, mert előfordulhat hogy az első nyomás után a papír úgy kunkorodik hogy másodszorra már lehetetlen rányomni a következő színt. Ezért először a papírt kell kinézni, ami a megrendelőnek is tetszik, aztán a nyomás irányához kell igazítani a papírméretet, és ezután lehet megterveztetni (tervezni) a cimkéket.

    Én próbáltam úgy is hogy előtte átengedtem nyomás alatt egy üres lemezzel a papírt, hogy hogyan viselkedik...Meglepő, de néha a gyártók minden ötödik, vagy hatodik ívnél fordított száliránnyal adják ki a csomagot. Elég kellemetlen mikor mondjuk 5-6 szín nyontatásakkor leáll minden 5-6-dik ívnél a nyomtatás, és színhibás lesz indításkor...

   A másik dolog ami még lényeges! Sokszor kértek olyat hogy fémgőzölt papírra, de tele fehér tónussal.... Nem tudom mi volt a lényege, de hát így kérték. Szóval ha ilyet kell csinálni akkor senkikek se jusson eszébe egy sima lemezt betenni! Kell csinálni egy olyan fóliát, klisét, ami csak oda nyom fehér tónust ahova kell! Ellenkező esetben az egész gép ezzel a festékkel lesz tele és nagyon nehéz letakarítani!

   Nagyon kell vigyázni a szárítóadalékok hozzáadásával is! Túladagolás esetén éppen a fordított hatást érhetjük el... (sosem fog megszáradni)! Én a zselés szárítókat rossz tapasztalataim miatt hanyagoltam és inkább csak a folyadék  állapotú szárítókat használtam, de azt is csak minimális mennyiségben.

   Fémgőzölt papírra beépített UV szárító nélkül max 2500 ív/ óra, de ha hideg van a helyiségben, vagy magas a páratartalom akkor még ennyivel sem lehet nyomtatni. Minimális beporzás szükséges, de akkor a többi színnél a gumilapot 2-300 ívenként tisztítani kell!

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

UV vs Infra

(Girhiny Zoltán, 2011.10.27 13:29)

Fémgőzölt papírra UV szárító csak akkor ha UV reagens festéket használsz,egyébként IR szárító. A folyékony szárító anyagok eddig kobalt II.-t tartalmaztak. A festékben belső hőt fejlesztve szárított. Túladagoláskor annyi hő fejlődött, hogy lágyan tartotta a festéket.

Re: UV vs Infra

(BGSF, 2011.10.28 03:45)

Köszi az infót! Már nem nyomdászként dolgozom, de másoknak segíthet! Mióta abba hagytam a nyomdászkodást azóta elektronikai műszerészként dolgozom! A munkám a hobbim, így nem is dolgozok! :-) Szerettem a nyomdai munkát, bár volt hogy a festék-papír-légnedvesség-hőmérséklet nem volt összhangban így csak selejt lett a vége... Kétszínes B2 Roland Favorit-on dolgoztam. A mostani munkám kicsit jobb, bár sokkal agyalósabb! Megmondják mi az elképzelés, én megtervezem és megmondom hogy mi a megvalósítható.. :-) Aztán egyeztetés és kivitelezés.... Szerettem a nyomdát, kreatív munka volt és jók voltak a főnökeim és a munkatársaim is.