Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Rebarbara szósz

A megtisztított rebarbarát 2-3cm-es darabokra vágjuk. 2/3-ig felöntjük vízzel. Addig pároljuk amíg szét nem fő! Kevés liszttel meghintjük, és tejjel vagy tejföllel felengedjük, áttörjük, és ízlés szerint sózzuk, cukrozzuk.... Ennyi a recept!

Én cukorral együtt főzöm, mert akkor már meg van az íze, sót nem teszek bele. Közepesen sűrű mártást csináljunk. Főtt marhahúshoz, és tört burgonyához nagyon finom mártás készíthető belőle! Vastartalma és C-vitamin tartalma igen magas! Ajánlott minden diétázónak, és betegnek.... Az íze kissé fanyar a sok cukor ellenére is, de egészséges!

Hagyományosan kompót is készíthető belőle, de akár lekvár is! A kompótnál csak pár percig kell főzni különben szét fő! Szegfűszeggel, ánizzsal, mentával, korianderrel lehet ízesíteni.... Kinek-kinek ízlése szerint!

 

Marhahús erdész módra

Kevés olajon apróra vágott hagymát megpárolok. Beleteszem a kis kockákra vágott marhahúst (2-3 személyre 1/2kg), apróra vágott zöldséglevelet, majorannát, picit megpirítom, majd száraz vörösborral felöntöm.  Só helyett grill fűszerkeveréket használok, de az ne tartalmazzon paprikát. Mikor a hús félig megfőtt akkor adom hozzá a gombát. Az elfőtt levet csak vörösborral kell pótolni! Úgy a legjobb, ha minél több szaft van rajta. Mikor a hús teljesen puha, egy evőkanál liszttel meghintem, és csomómentesen elkeverem. Ezután tejföllel felöntöm, és első forrásig kavargatom. Köretnek a párolt rizs a legjobb (kukoricával-borsóval-zöldségesen...)! Savanyúság nem kell hozzá, mert a vörösbor kellemesen fanyar ízt ad neki, és a húst gyönyörűen szinezi.

 

Alföldi véres hurka
 
Hozzávalók
 
1,5 l sertésvér
8 zsemle
50 dkg tokaszalonna
40 dkg vöröshagyma
2 dkg pirospaprika
2 dkg őrölt bors
1 dkg majoránna
1 dkg őrölt szegfűszeg
 
Elkészítés
 
A zsemlét apró kockára vágjuk és a tokaszalonna felét kisütjük, majd ebben a zsemlekockákat megpirítjuk. A tokaszalonnát annyi sós vízben megfőzzük, amennyi ellepi. Ha puhára főtt, leszűrjük a levét. A levet ráöntjük a zsemlekockákra, majd az egészet együtt megdaráljuk. A vöröshagymát nagyon apróra vágjuk, a tokaszalonna zsírján pirítjuk. A zsemlés masszával jól összedolgozzuk, majd hozzáöntjük a friss vért és hozzáadjuk a fűszereket. Az így nyert masszát betöltjük a hurkabélbe és 90 fokos vízben 30 percig abáljuk. Az így készített hurka néhány napig őrzi finomságát, de fagyasztóban sem tanácsos az egy hónapon túl történő tartósítása.

 

Brassói aprópecsenye
 
Hozzávalók
 
300 g sertés szűzérme
300 g bélszín
200 g hagyma
4 gerezd fokhagyma
100 g füstölt szalonna
majoránna

 
Elkészítés
 
A megtisztított húst, 2-3 cm széles 4-5 cm hosszú csíkokra vágjuk. A szalonnát csíkokra vágva kisütjük. A hagymát felkarikázzuk, a fokhagymát felszeleteljük, és a szalonna zsírjában , fedő alatt megpirítjuk. Ekkor rádobjuk a húst, sózzuk, borsozzuk, majoránnával ízesítjük. Előbb erős tűzön megpirítjuk, majd lassú tűzön fedő alatt puhára pároljuk. Ha a leve elfőne, kevés vízzel pótoljuk. A végén zsírjára sütjük, és pirított burgonyával tálaljuk.

 

Apróhús zellerrel
 
Hozzávalók
 
2 zellergumó
30 dkg darált hús
3-4 dl tej
1 dl tejföl
pirospaprika

 
Elkészítés
 
A zellert tisztítás után vékony csíkokra metéljük és a darált hússal együtt forró olajon átpirítjuk majd annyi tejjel öntjük fel, amennyi teljesen ellepi. Ízlés szerint fűszerezzük és befedve, előmelegített forró sütőben addig sütjük, míg a tej elpárolog. Ez kb. 20-25 perc. Addigra a hús is, a zeller is puha lesz. Tálaláskor beletesszük a tejfölt. A húsos zellert a petrezselymes rizsköretre tálaljuk.

 

 

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.